voip phone

  HamVoIP Nieuws

  Extentielijst
  29-06-2024
  Tot voor kort was het mogelijk de extentielijst, met daarop alle uitgegeven extenties met bijbehorende callsign, te downloaden als PDF.
  Uit practische overwegingen hebben we dit veranderd. We maken het onszelf graag gemakkelijk.
  Vanaf heden kun je deze lijst raadplegen vanuit het bovenstaande menu "Users".
  Laat hierbij het vak "user" leeg en vul uitsluitend het bekende wachtwoord in welke voorheen werd gebruikt voor het openen van de PDF.
  Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om de lijst te downloaden voor "off-line" gebruik.
ARRL Audio News
2024-05-07
Het zal lang niet bij iedereen bekend zijn maar de American Radio Relay League (ARRL) heeft een wekelijks Audio News bulletin. Dit korte, meestal zo'n 15 minuten durend, bulletin bevat wetenswaardigheden welke interessant kunnen zijn voor radiozendamateurs.
Bij wijze van experiment hebben we dit bulletin op de server gezet onder extentie #6001.
Of dit experiment slaagt en dus permanent wordt hangt onder meer af van de belangstelling hiervoor.
Net als de uitzendingen van PI4VRZA is er wat voorbereiding nodig om dit bulletin wekelijks op de server te zetten, maar als er voldoende belangstelling is hebben we het er graag voor over.
DAPNET
2024-04-21
Sinds kort heeft Andy, PD2EMC het mogelijk gemaakt om via HamVoIP berichten over het DAPNET (Decentralized Amateur Paging Network) te versturen.
Vooralsnog kunnen alleen Amsterdamse pagers worden benaderd, maar het is de bedoeling dat dit zeer binnenkort uitgebreid naar Nederland en wereldwijd, incl alle hotspots. Dit heeft te maken met het om/opnieuw schrijven van de api scripts voor DAPNET (6 jaar oud).
In Amsterdam werkt het al omdat er sinds kort een 10W dapnet zender bij TechInc staat en hiervoor reeds scripts gemaakt waren. Meer info over DAPNET op https://hampager.de en https://hampager.de/dokuwiki/doku.php
Uit de kast
2023-12-17
HamVoIP komt uit de kast. Dat wil zeggen dat de server niet langer in de meterkast van een van de beheerders staat. Gezien de beperkingen die dit op het privé netwerk met zich meebracht was dit niet langer wenselijk.
We prijzen ons gelukkig dat er een oplossing is gevonden welke inmiddels ook gerealiseerd is. Met hulp van twee van onze gebruikers is de server ondergebracht in een professionele omgeving waar, buiten het normale internet, ook HamNet voor handen is. Het is ons helaas niet gelukt de opgeslagen voice-mails en welkomsberichten te migreren.
Desondanks verwachten we dat we met deze verhuizing volledig klaar zijn voor de toekomst om een stabiele service te kunnen blijven aanbieden.
Voicemail to e-mail
2023-11-02
Op 2 mei 2023 hebben we de mogelijkheid "voicemail to e-mail" uit moeten zetten in verband met de privacy.
Inmiddels hebben we een mogelijkheid gevonden om dit toch weer aan te kunnen bieden, waarbij de pivacy gewaarborgd kan worden.
Vanaf heden is bij alle extenties, mits zij gebruik maken van voicemail, deze optie aangezet. Je krijgt dus een notificatie op je opgegeven e-mailadres, inclusief het voicemail audiobestand.
Wanneer dit niet gewenst is bestaat er natuurlijk de mogelijkheid om dit weer (gedeeltelijk) uit te laten zetten.
Een e-mail is hiervoor voldoende. Geef daarbij aan: wel of geen voicemail, notificatie of audio bijlage.
HamVoIP via Hamnet
2023-08-20
Het is al een paar maanden mogelijk en diverse amateurs maken er al gebruik van, maar het zal misschien nog niet voor iedereen bekend zijn.
Naast het registreren via IPv4 en IPv6 is het ook mogelijk om dit te doen via Hamnet. Diegene die onlangs een extentie hebben aangevraagd hebben deze URL van HamVoIP meteen ontvangen.
Heb je toegang tot Hamnet en wil je ook op deze manier registreren, dan kun je de URL bij ons opvragen, maar velen zullen de weg wel kennen om dit zelf op te zoeken. Het heeft verder geen toegevoegde waarde, maar het is toch leuk om ons eigen netwerk ook hiervoor te gebruiken.
The Voice of Asterisk
2023-07-26
Niet echt nieuws, maar gewoon een leuk weetje.
Heb je jezelf ook weleens afgevraagd wie die dame is die je zo vriendelijk toespreekt als je bijvoorbeeld een foutief nummer draait of je help bij het instellen van je voicemail?
Haar naam is Allison Smith en hier kun je een kort intervieuw met haar bekijken.
Helaas is het omgevingsgeluid wat storend, maar haar stem is zeker te herkennen en zo krijgt deze bekende stem alsnog een naam en een gezicht.
PI4VRZA
2023-07-08
Zoals telkens aangekondigt in de wekelijkse bulletin van PI4VRZA worden er geen uitzendingen verzorgd in de vakantiemaanden juli en augustus. In deze maanden zal de uitzending van 1 Juli te beluisteren zijn op #6000.
We verwachten in het weekend van 5 september weer de nieuwe uitzending van PI4VRZA te kunnen aanbieden.
BBC Radio One
2023-06-18
Helaas moeten we, naast de twee eerder genoemde repeaters, nu ook de Engelse zender BBC Radio One (voor een tijdje?) missen. Ook hiervoor is momenteel geen steam meer op internet beschikbaar, tenminste voor zover wij weten. Er waren in het verleden veel alternatieven te voor handen, maar ook deze streams zijn allemaal stil. Zodra zich weer een mogelijkheid voordoet zullen we de stream weer hervatten.
Repeaters
2023-05-05
Sind enkele dagen zijn de audio streams van PI4RAZ en PI3NON uit de lucht. Dit maakt het voor ons onmogelijk om deze repeaters door te zetten op onze server. De streams werden mogelijk gemaakt door mede amateurs en dat maakt het natuurlijk niet erg betrouwbaar. Ook zij zijn natuurlijk aan het experimenteren. We moeten afwachten wanneer deze streams weer beschikbaar zijn, maar we zien alvast uit naar een alternatief.
Omdat we sinds kort een koppeling hebben met Hamnet zijn er vanaf nu 4 andere repeaters toegevoegd.
Dit zijn PI3UTR #7010, PI3GOE #7011, PI1NOS #7012 en PI2NOS #7013. Deze worden direct van "ons eigen Hamnet" geplukt, dus mogen we een stabiele verbinding verwachten met weinig tot geen uitval.
Geen voicemail audio attachment meer bij e-mail
2023-05-02
Tot voor kort was het mogelijk om het ingesproken voicemail bericht als audiobestand mee te zenden met een e-mail.
We hebben geconstateerd dat deze complete audio berichten op de mailserver achterblijven als "verzonden bericht" en daar door derden beluisterd kunnen worden. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, maar er is op dit moment geen goede oplossing voor handen.
Om de privacy te waarborgen is besloten deze bestanden direct van de mailserver te verwijderen, de service uit te schakelen en voolopig niet meer aan te bieden.
IPv6
2023-04-23
Enkele weken geleden hebben enkele mede amateurs beslag weten te leggen op een aantal IP toestellen welke (ook) geschikt zijn voor IPv6. Dit was een mooie gelegenheid om eens in deze materie te duiken. Tenslotte hebben we niet voor niets een experimentele SIP server.
Speciaal voor diegene die hiermee willen experimenteren is hiervoor is het subdomain ipv6.hamvoip.nl aangemaakt.
Kijk eens of jou (GSM) toestel hiervoor geschikt is. De eerste registraties zijn inmiddels een feit, al dan niet na het slechten van de nodige obstakels :-)
Softphone met BLF
2023-03-23
Om gebruik te maken van HamVoIP is het natuurlijk niet noodzakelijk om een fysiek SIP toestel te bezitten. Gelukkig bestaat er ook iets zoals een Softphone, een app die je op je (Windows) computer installeerd en waarmee je gewoon kunt bellen. Ik gebruikte tot voor kort MicroSIP, heel makkelijk te gebruiken maar helaas is er geen mogelijkheid om de status van andere gebruikers te zien.
Ik ben dus verder gaan zoeken en kwam tSIP tegen. Helaas is deze app alleen voor Windows, maar wel met het voordeel dat hierin de mogelijkheid wordt geboden om BLF (Busy Light Field) in te stellen. Verder zijn er nog talloze mogelijkheden om in te stellen en te personaliseren, dus ..... waarom niet even testen?
Feature Codes
2023-02-26
Er zijn vele "Feature Codes" of, zo je wilt, "sterretje nummers".
Deze nummers kunnen soms best wel handig zijn. Neem nu bijvoorbeeld *43, dit is een echo test waarmee je jou spraak direct kunt terug horen en zo de delay kunt bepalen of de verbinding kunt controleren.
Zo zijn er nog veel meer, bijvoorbeeld voor het gebruik van de voicemail. In de Download section staat een PDF file met een aantal van deze feature codes. Voor ons lang niet allemaal even zinvol en helaas ook niet allemaal bruikbaar, maar misschien leuk om mee te spelen.
PI4AA
2023-01-11
De intenties waren zo goed: de maandelijkse uitzendingen van PI4AA op de SIP server zetten. Soms best wel interessant om te beluisteren.
Helaas is gebleken dat deze uitzendingen, om diverse redenen, niet langer plaatsvinden.
Op dit moment is het niet duidelijk wanneer deze hervat zullen worden. We houden het in de gaten en zullen, zodra dit het geval is, de draad weer oppakken.
PI4VRZA en PI4AA
2022-12-20
Op verzoek hebben we de wekelijkse uitzending van de VRZA (PI4VRZA) op de server gezet onder #6000. Wanneer de nieuwste stream te beluisteren zal zijn, is mede afhankelijk van het tijdstip waarop de VRZA de stream on-line zet. Hierna hebben wij ook nog wat voorbereidingstijd nodig, maar veelal zal de nieuwe uitzending in de loop van de zondagmiddag te beluisteren zijn.
Van deze gelegenheid hebben we meteen gebruik gemaakt om ook de maandelijkse uitzending van de VERON (PI4AA) onder #6001 te zetten. Ook hiervoor is nog niet duidelijk hoe snel de nieuwe uitzendingen op de server gezet kunnen worden, maar we doen ons best dit zo snel mogelijk te doen.
Linux In The Hamshack
2022-11-18
De audiostream "Linux In The Hamshack", welke te beluisteren was onder #7006, is niet langer on-line. We hebben nog geen vervangende stream hiervoor gevonden en het ziet er dan ook naar uit dat deze stream niet meer zal terugkeren.
Voicemail
2022-11-07
We zijn erg blij dat we inmiddels wat extra opslagcapaciteit in gebruik hebben kunnen nemen. Dit heeft het mogelijk gemaakt dat we "voicemail" kunnen activeren. Voor alle extenties in de "300 range" staat deze service ter beschikking. Indien deze service (tijdelijk) niet gewenst is, kan een verzoek worden ingediend om deze uit te zetten.

© 2022 - 2024 hamvoip.nl | Designed by PC2C